Bizi Takip Edin
ruhsat işlemleri

Ruhsat İşlemleri

Türkiye’de tabanca sahibi olabilmeniz için öncelikle ruhsat almanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gerekense, mevzuatta belirtilen belgelerle birlikte, bulunduğunuz yerleşim yerinde ruhsat vermeye yetkili mercilere başvurmak.

Başvuru sırasında,

  1. İlgili makama hitaben kaleme alacağınız dilekçeyi,
  2. Bir adet yarım kapak karton dosyayı,
  3. Nüfus cüzdanınızın aslını,
  4. Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık kurulu raporunu,
  5. 4 adet renkli vesikalık fotoğrafınızı,
  6. Başvuru sahipleri adlarına müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge,
  7. 300 TL tutarında Silah Bulundurma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu,
  8. 500 TL tutarında Silah Taşıma Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu,

Başvurunun ardından, ilgili makam tarafından yapılacak tahkikatın olumlu sonuçlanması halinde valilik onayıyla silah satın alma belgenizi alabilirsiniz. Silah satın alma işlemlerinizi ise bu belgeyle MKEK kurumundan gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Ruhsatınızı alındıktan sonra bir yıl içinde tabancanızı satın almalısınız. Aldığınız silahın ruhsata işleme süresi ise 60 gün.

Unutmamanız gereken, silah ruhsatının onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olduğu. Bu nedenle ruhsatınızı her beş yılda bir yenilemelisiniz.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerden ulaşabilirsiniz.

Av tüfeği satın alma ruhsatı talebinize ilişkin olarak, bulunduğunuz yerleşim yerinde ruhsat vermeye yetkili mercilere başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru sırasında,

  1. İlgili makama hitaben kaleme alacağınız dilekçe,
  2. Yarım kapak karton dosya,
  3. Nüfus cüzdanının aslı,
  4. Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu,
  5. 4 adet renkli vesikalık fotoğrafınızı yanınızda bulundurmalısınız.

Unutmayın! Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi size yalnızca taşıma ve bulundurma yetkisi verir. Avlanmak için Orman Bölge Müdürlüğüne başvuruda bulunup “Avlanma Kartı” almalısınız.

Satın Alma Belgesi ile avlanamazsınız; tüfeğinizi serbestçe taşıyabilmek içinse ruhsatınıza kaydettirmeniz gerekir.